הורות, משפחה וחינוך
להביט במראה ולתקן
עמוס טפלא
פסיכולוג. מטפל אישי, זוגי ומשפחתי
תינוק בא למשפחה. סוף לתקופת ההיריון המכבידה. התחלה חדשה. שמחה. גאווה. הערכה עצמית. אושר. תוכניות וחלומות.
אבל לא רק.
מצב חדש נוצר. מרקם היחסים בין אבא ואמא, בין האחאים ובין כולם, צריך להתעדכן למען ובגלל היצור הקטן וחסר האונים שזה עתה הצטרף.
העולל אינו כל כך חלש. הוא מסוגל לפלס לעצמו מקום וגם להזיז ותיקים ממנו ממקומם הבטוח ו"הקבוע" . היצור הקטן וחסר האונים מגיע "מצויד" באמצעים להבטחת הישרדותו. הוא יודע לגייס תשומת לב. הוא יודע "להידחף לראש התור". הוא מסוגל לשנות את שיגרת החיים של כל האחרים ולהפוך לילה ליום. אין לו ברירה. זה החוזק שבחולשתו.
כתוצאה ישירה מכך ובלי כוונה, מתפתחת תחרות בינו לבין אחאיו (על המקום הקרוב לאמו) ובינו לבין אביו (על תשומת הלב שלה). האווירה המורכבת מחלחלת, לרוב, גם לשדות של הסבים והסבתאות.
הכול הגיוני, נורמטיבי ונעדר זדון. בכל זאת יש מי שנפגעים. הם מתקוממים, כועסים ויוצרים מוקדים נוספים של קושי. מתפתח מתח בין בני המשפחה והוא זה שדורש התייחסות וטיפול. מתח מתמיד מתקבע ופוגע גם לטווח הקצר ובעיקר לטווח הארוך.
הרוב יודעים להתמודד, בהצלחה כזאת או אחרת. אבל לא כולם. למשל יש מי שלא מזהים נכון את מקורות הקושי ומי שלא מוכנים להודות שהקושי קיים. במקרים שיש פערים בין ההורים באופן ההתנהגות המתבקשת ו"לקינוח" גם הפערים בין משפחות המוצא. במצבים כאלה יש נזקים לכולם. החל ביילוד שמתחיל את חייו באווירה מתוחה ולא רגועה, המשך באחאים שמפתחים תסמונות רגשיות/חברתיות/תפקודיות לא מותאמות. המשך במשבר בין בני הזוג וכלה בעוינות בין המשפחות.
במצב מורכב שכזה, אין כמובן אפשרות לשלוח את סבא וסבתא לייעוץ. גם לא ראוי לשלוח את הילדים "לתיקון". מה שנותר להורים הוא להתבונן בעצמם במראה ולבקש ייעוץ, הכוונה והדרכה. מבט אמיץ במראה יאפשר להם לקחת אחריות לתקן ולשנות את טעון שיפור בתוך המשפחה שלהם.
המצב המתואר אינו חריג ואינו נדיר. רבים חווים את המצוקה הזאת שאינה כורח. יש אפשרות לקבל עזרה. יש טעם בשיתוף (אנונימי אם רוצים), שיכול להיות גם מסגרת לייעוץ ולתמיכה, בפורום באינטרנט, בפגישות ובייעוץ טלפוני.
לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו 03.600.7077 או לחצו כאן
ילדים ואופניים ביום כיפור
ד"ר דורון רול, מומחה ברפואת ילדים והמנהל הרפואי של מיבאל'ה
נושא מוכר וידוע, ברור לכולם, ובכל זאת ילדים רבים נפגעים מדי יום כיפור.לפי מקורות מד"א, מספר המטופלים הכולל ביום הכיפור האחרון עמד על 2334, 7.5%(!) מעל מספר הפניות ביום הכיפור של השנה שקדמה לה. מתוך המספר הגדול הזה, 264 היו ילדים, חלקם אף הופנה לבתי חולים שונים ברחבי הארץ.
ארוחת החג עם הילדים – טיפים ועצות להורה
גליה אלכסנדר, מנחת הורים ויועצת שינה
קיבצנו עבורכם טיפים ועצות שיסייעו לכם להעביר את יום החג והארוחה עצמה באופן המהנה והקל ביותר.
איך הופכים את הפינוק לאקט חינוכי?
גליה אלכסנדר, מנחת הורים ויועצת שינה
בעולם של שפע, שכולו סובב סביב צריכה אנחנו מרבים לקנות ולקנות עבור ילדינו. בגדים, צעצועים, ממתקים. ברור שהילדים צריכים בגדים, צעצועים וכו' השאלה היא איזה מסר עובר לילדים תוך מתן המתנות.
משחק לילדים הוא לא תמיד משחק לילדים
ד"ר דורון רול, מומחה ברפואת ילדים והמנהל הרפואי של מיבאל'הלא כל משחק ילדים הוא משחק לילדים. אז כיצד לבחור צעצוע בטוח לילדינו?
תינוקות חוקרים את העולם באמצעות המשחקים. לרוב, הם חוקרים אותם בדרך שונה משחשבנו ומשתמשים אחרת במשחק שנתנו להם. הם מכניסים את הצעצוע לאף, לפה, לעיניים ולאוזניים. לכן, חשוב לבדוק היטב איזה צעצוע אנו נותנים להם ובעיקר לא להשאיר אותם ללא השגחה.